2016. április 11., hétfő

Mandulás-Szilvás Zabkása

Mandulás-Szilvás Zabkása

Zabkása az egyik legfinomabb és legegészségesebb reggeli.

A zab ugyanis rendkívül tápláló, energiát adó gabona, tartalmaz B1-, B5- és B6-vitamint, E-vitamint, rostot, valamint vasat, foszfort és kalciumot is. Jótékony hatással van az emésztésre. Vérszegénység esetén is ajánlott. Vérnyomást és koleszterint csökkenti.A népgyógyászatban idegnyugtatóként és rossz alvás esetén is javasolják.

Nagyon sokféle öntet, gyümölcsöt és magvacskát ehetünk hozzá. Határunk csak a csillagos ég!


A tejet és a mandulatejet tegyük fel főni és adjuk hozzá a zabpelyhet. Ízlés szerint sózzuk és édesítsük. (Az édesítés elhagyható, mert az öntet ami rákerül az kellőképpen édes). Folyamatos keverés mellett főzzük addig, amíg a zabpehely megpuhul, majd zárjuk el alatta a gázt és néhány percig fedő alatt még hagyjuk párolódni.  

Amíg a fedő alatt a zabkása tovább “puhul” az aszalt gyümölcsöket egy kicsit daráljuk meg. Tegyük fel őket a alacsony lángra annyi vízzel, hogy ne égjen le az edény aljára.
Mikorra már gőzölögnek az aszaltgyümölcseink keverjük hozzá a mandulát.

Végezetül keverjük hozzá a zabkásához. Ízlés szerint meghinthetjük még egy kis fahéjjal és voálá kész is vagyunk!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése