Mandulás-Szilvás Zabkása
Zabkása
az egyik legfinomabb és legegészségesebb reggeli.
A zab ugyanis rendkívül tápláló, energiát adó gabona, tartalmaz B1-, B5- és B6-vitamint, E-vitamint, rostot, valamint vasat, foszfort és kalciumot is. Jótékony hatással van az emésztésre. Vérszegénység esetén is ajánlott. Vérnyomást és koleszterint csökkenti.A népgyógyászatban idegnyugtatóként és rossz alvás esetén is javasolják.
Nagyon
sokféle öntet, gyümölcsöt és magvacskát ehetünk hozzá. Határunk csak a
csillagos ég!
A
tejet és a mandulatejet tegyük fel főni és adjuk hozzá a zabpelyhet. Ízlés
szerint sózzuk és édesítsük. (Az édesítés elhagyható, mert az öntet ami rákerül
az kellőképpen édes). Folyamatos keverés mellett főzzük addig, amíg a zabpehely
megpuhul, majd zárjuk el alatta a gázt és néhány percig fedő alatt még hagyjuk párolódni.
Amíg a
fedő alatt a zabkása tovább “puhul” az aszalt gyümölcsöket egy kicsit daráljuk meg. Tegyük fel őket a alacsony lángra annyi vízzel, hogy ne égjen le az edény
aljára.
Mikorra
már gőzölögnek az aszaltgyümölcseink keverjük hozzá a mandulát.
Végezetül
keverjük hozzá a zabkásához. Ízlés szerint meghinthetjük még egy kis fahéjjal
és voálá kész is vagyunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése